بانک مرکزی اعلام کرده است که در پایان ماه مهر سال ۱۴۰۲، نرخ رشد پایه پولی در یک دوره ۱۲ ماهه با کاهش ۲.۴ درصدی به ۳۹.۶ درصد رسیده است. همچنین، نرخ رشد ۱۲ ماهه نقدینگی نیز در همین دوره از ۳۴.۳ درصد به ۲۶.۴ درصد کاهش یافته است.
بانک مرکزی در چهارچوب برنامههای دولت سیزدهم، برای کنترل رشد نقدینگی و تورم و با هدف مهار تورم و رشد تولید، اقداماتی را انجام داده است. این اقدامات شامل کنترل رشد ترازنامه بانکها و موسسات اعتباری و جریمه بانکهای متخلف از حدود تعیین شده است. همچنین، افزایش نسبت سپرده قانونی نیز به عنوان یک ابزار کنترلی مورد استفاده قرار گرفته است.
بانک مرکزی برنامه پولی خود را با هدف دستیابی به نرخ رشد نقدینگی ۲۵ درصد در سال ۱۴۰۲ تنظیم کرده است.
آمارهای اخیر نشان میدهد که نرخ رشد ۱۲ ماهه نقدینگی در پایان مهر سال ۱۴۰۲ به ۲۶.۴ درصد کاهش یافته است در حالی که در پایان مهر سال ۱۴۰۱ ۳۴.۳ درصد بوده بود.
حجم نقدینگی در پایان مهر سال ۱۴۰۲ به مقدار ۷۱۷۷۹.۴ هزار میلیارد ریال رسیده است. در هفت ماهه اول سال ۱۴۰۲، حجم نقدینگی به نسبت ۱۳.۳ درصد افزایش یافته است که این رقم، همچنان در محدوده هدف تعیین شده برای افزایش نقدینگی قرار دارد و کمتر از هدفگذاری برای هفت ماهه نخست سال است.
با توجه به گزارش فوق، نرخ رشد ۱۲ ماهه پایه پولی در پایان مهرماه ۱۴۰۲ با کاهش ۲.۴ واحد درصد نسبت به دوره مشابه ماه قبل (معادل ۴۲.۰ درصد در شهریورماه ۱۴۰۲) به ۳۹.۶ درصد رسید. همچنین، پایه پولی نیز در پایان مهرماه سال جاری رشدی معادل ۱۵.۷ درصد را نسبت به پایان سال ۱۴۰۱ تجربه کرد.
رشد پایه پولی در دوره ۱۲ ماهه متناسب با پایان مهرماه ۱۴۰۲، از ابتدای سال جاری از ۴۵.۰ درصد در فروردینماه به ۳۹.۶ درصد در مهرماه کاهش یافته است. این کاهش باعث شده است که برای اولین بار بعد از گذشت هشت ماه، نرخ رشد پایه پولی وارد کانال ۳۰ درصدی شود.