علیرغم گذشته بیش از ۱۰۰ روز از سال آبی جاری، شاخص بارش در تهران از متوسط معمول کاسته شده و اوضاع آبی کمبودی در این منطقه ادامه دارد. در حالی که پیشبینیهای ابتدایی به تحسینی نبود، بارندگیها به اندازه کافی مطلوب نبوده و شاخص بارش در سراسر کشور به ۴۴.۳ درصد کاهش یافته است. در میان این وضعیت نامطلوب، استان تهران با کاهش بارش به ۵۷.۲ درصد از میانگین دوره مشابه، از بارشهای کمتری بهرهمند بوده است.
بررسیهای آماری نمایانگر کاهش نسبت به متوسط بارشهای سالانه در استان تهران است. از سال ۱۹۷۱ تاکنون، متوسط حجم بارشهای یکساله در این منطقه ۲۸۰.۴ میلیمتر بوده، اما تا ۱۰۰ روز نخست سال جاری، فقط ۳۳.۹ میلیمتر بارش ثبت شده، که نشاندهنده ۱۲.۱ درصد بارندگیهای متوسط سالانه است.
شاخص بارش در تهران از ابتدای سال جاری تاکنون ۶۷ درصد کاهش یافته و از میانگین دوره مشابه درازمدت کمتر شده است.
همچنین، حجم ذخیره آب در سدها نیز نسبت به سال گذشته افت داشته است. حالا حجم کل مخازن سدهای استان تهران ۲۷۳ میلیون متر مکعب است که در مقایسه با میانگین سال گذشته افزایش یافته، اما نشاندهنده کمبود آب در سدهاست.
در پی کاهش منابع آبی در پشت سدهای پنجگانه تهران، خشکسالی و افزایش دما در پایتخت ادامه دارد. به منظور مقابله با این چالش، مدیران آبفای استان تهران طرحی را مطرح کردهاند. این طرح به منظور مدیریت مصرف آب و کنترل بر مصرف بیش از حد توسط خانوارها اجرا میشود.
به گفته محسن اردکانی، مدیرعامل آبفای استان تهران، این طرح شامل تقسیمبندی مشترکان به سه گروه خوشمصرف، پرمصرف، و بدمصرف است. خانوارهای خوشمصرف که الگوی مصرف ماهانه آب را رعایت میکنند، در گروه خوشمصرف قرار میگیرند. کسانی که تا دو برابر الگوی مصرف استفاده میکنند، به گروه پرمصرف تعلق میگیرند. افرادی که بیش از دو برابر الگوی مصرف مصرف میکنند، به عنوان بدمصرف شناخته میشوند.
اردکانی اعلام کرده است که مشترکان بدمصرف در مراحل اولیه با اخطار و در مراحل بعدی با قطع موقت آب و محدودیتهای بیشتر روبهرو خواهند شد. این برنامه با هدف کنترل مصرف بیش از حد آب و حفظ منابع آبی تهران اجرا میشود.